Firmy

Rozlišujeme dva typy úniků vody


Únik vody v domácnosti nebo na pracovišti či v jiných prostorách může být dvojího druhu.

Únik vody mimo zdivo – toto je častější případ a naštěstí méně náročný na opravu a likvidaci škod. Jde například o prasklou přívodní hadičku k pákové baterii, ke splachování toalety nebo jde o tlakovou hadici od pračky. Jestliže dojde k samovolnému narušení hadice například vlivem vzniku mikrotrhlinky, voda díky silnému tlaku tudy stříká poměrně daleko a za krátkou chvíli může vyplavit sousedy pod vámi a polovinu vašeho bytu. Z tohoto důvodu se vyplácí mít nainstalovaný v prostorách, kde tyto hadice jsou umístěné, detektor úniku vody, který včas varuje před únikem majitele příbytku. Úniky vody z hadic nepředstavují pro instalatéra žádnou velkou námahu a oprava je obvykle hotová během několika minut.

tekoucí voda

Úniky vody do zdiva – toto je mnohem nebezpečnější situace, protože voda proniká zdivem všemi směry zcela nekontrolovaně a může vniknout až do elektroinstalace. Toto nebezpečí mnozí lidé podcení a mohou si tak přivodit smrtelný úraz. Proto každého varujeme, aby po zjištění takovéto havarijní situace nejprve vypnul hlavní přívod elektřiny do objektu, a teprve pak uzavřel hlavní uzávěr vody a podnikal další kroky k nápravě vzniklé situace.

voda na podlaze

Nebezpečí tkví zejména v momentu překvapení – představte si, že přijdete domů a před vámi se objeví kaluž vody a mokrý flek na omítce. Intuitivně popadnete do ruky hadr a kbelík a nejprve odsajete vodu z podlahy a teprve pak zavoláte instalatéry, aby provedli vyhledávání úniku vody a zajistili opravu vadného potrubí. Ve chvíli, kdy voda pronikne do zásuvky nebo rozvodné krabice a propojí fázový vodič, a vy budete zrovna bosky našlapovat v kaluži, bude to vaše poslední událost v životě. Nepodceňujte proto tuto situaci a zapamatujte si, že musíte nejprve vypnout hlavní jistič.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Rozlišujeme dva typy úniků vody