Nakupování

Covid můžete dostat i dnes


Když má někdo oslabenou imunitu, může pro něj samozřejmě být problém i obyčejná rýma. Jenže u covidu šlo o to, že šlo o neznámou nemoc, o které se nic nevědělo. Velice rychle jsme zjistili, že se dokáže šířit extrémně rychle. Za pár dní byla nemoc rozšířená po celém světě, a vlády na všech kontinentech tak stály před rozhodnutím, co udělat pro to, aby šíření alespoň trochu omezily.

Diagnostika tohoto onemocnění také není jednoduchá. Protože jde o virovou nemoc, CRP test je zcela zbytečný. Místo toho byl vyvinutý antigenní test, který si lidé mohou dělat dodnes i doma. Jedním z těchto testu je vivadiag, který se provádí odběrem vzorku ze slin nebo z přední strany nosu. Stěr se smíchá s roztokem, a nanese na testovací tyčinku. Během chvilky vidíte zda je test pozitivní nebo negativní, a můžete se podle toho zařídit.

nemocná žena

Léčba této nemoci také není jednoduchá, protože jde o kmen chřipky. Na ten antibiotika nezabírají, a tak je nutné brát dostupné léky proti horečce, a hlavně dodržovat klid na lůžku. Ten by ostatně měli dodržovat všichni, kteří trpí nějakou respirační chorobu. Jedině tím se dá zabránit extrémně rychlému šíření nemocí, a různým epidemiím čí pandemiím.

covid test

Jednu dobu bylo používání těchto testů povinné, ale vzhledem k tomu že pandemie už skončila, tato povinnost odpadla. Nicméně je určitě dobré mít testy v záloze pro případ, že byste nevěděli kterou nemoc aktuálně máte. I dnes je covid hrozbou pro spoustu lidí, a tak je určitě na místě určitá obezřetnost a opatrnost – nemocní lidé by měli být doma, a do doby než se vyléčí by vůbec neměli chodit ven. Omezení šíření respirační choroby je možné také pomocí používání ochrany úst a nosu, typicky roušek nebo respirátoru. Buďme k sobě vzájemně ohleduplní, respektujme jeden druhého, a snižme riziko nákazy respiračními chorobami, které začínají být opět na vzestupu.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Covid můžete dostat i dnes