Životní styl

Zmrzlé potěšení – objevte kouzlo zmrzliny


Co to vlastně zmrzlina je? Jedná se o mražený dezert, který milují milióny lidí po celém světě. Zmrzlina ovšem není vynález moderní doby. Její historie sahá až do starověku. V tehdejších dobách si lidé míchali led s medem, ovocem nebo mlékem, aby se osvěžili. Někdy místo ledu používali sníh. Dnes se vyrábí z nejrůznějších ingrediencí, ale základ zůstává stejný. Mléko, smetana, cukr a přísada, která zmrzlinu ochutí. Využívá se vanilka, čokoláda, různé ovoce, bylinky. Fantazii se v podstatě meze nekladou. Díky ingrediencím, které tvoří základ, dosáhneme sametové textury. Vyrábí se samozřejmě i varianty pro vegany, nebo ty, kteří nesnesou laktózu. V takovém případě je mléko a smetana nahrazováno rostlinnými mléky, jako je mandlové, kokosové nebo sójové.

zmrzlina

Na zmrzlině je nejlepší její rozmanitost. Na světě najdeme tisíce a tisíce variant na tuto mraženou pochoutku. Vezměte si jen, kolik druhů zmrzlin se prodává u nás. Velmi oblíbená je kopečková a točená. V Itálii je zase oblíbené gelato, což je zmrzlina, která obsahuje minimum vzduchu, čímž se dosáhne jemnější textury a výraznější chuti. Když už jsme zmínili rozmanitost příchutí, musíme podotknout, že dnes není problém najít zmrzliny poněkud neobvyklých příchutí. Levandulová zmrzlina či bazalková je dnes už samozřejmostí, ale co třeba zmrzlina s příchutí matcha, slaniny nebo durianu? I takové příchutě můžete ochutnat.

zmrzlina

Zmrzlina má své místo nejen v našich mrazácích, ale také v kultuře. Věděli jste třeba, že v Japonsku se každý rok pořádají celé zmrzlinové festivaly, kde mohou návštěvníci ochutnat ty nejzajímavější varianty zmrzliny, s důrazem na tradiční asijské chutě.  U nás se v posledních letech velmi rozšiřuje lokální výroba zmrzliny, kdy se výrobci soustředí na lokální suroviny, vysokou kvalitu a tradiční recepturu. Obvykle nabízí méně příchutí, ty jsou ovšem vyšperkované k dokonalosti.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zmrzlé potěšení – objevte kouzlo zmrzliny